• 55
    burada şöyle bir ayrım var:

    bireysel hata normalin üstünde seyrediyorsa burada sistemsel veya tercihsel bir hata vardır.

    torrent'in elinde bunları şimdilik bireysel hata olarak değerlendirebiliriz. fakat fatih terim'in elinde bunlar artık sistemsel ve tercihsel hata boyutuna erişmişti.

    torrent sistemde, oyuncu tercih veya yönlendirmelerinde, konsantrasyon uyarılarında bir değişiklik yapıp bu oranı aşağı çekecek mi göreceğiz. yoksa taylan, marcao, muslera, luyindama... bu futbolcular teneke bağlanacak oyuncular değil. gerek taktikle, gerek direktiflerle yukarı çekilebilecek ve hataları minimize edilebilecek profesyoneller.
  • 23
    bireysel hata bir sezon içinde oyuncu hatasından yenen birkaç golde ileri sürülebilecek bahanedir. bir hocanın 5 senedir yönettiği takım, hemen hemen her maçta aynı hataları yapıyorsa buna bireysel demek hocanın fonksiyonu ne sorusunu doğurur. sonuçta atılan her gol bireysel beceri, yenilenlerde bireysel hataysa hocaya 3 milyon euro ödemeye ne gerek var ki?
  • 68
    23 ekim 2024 galatasaray elfsborg maçından itibaren hatta okan hoca döneminde sürekli sürekli maruz kaldığımız tanımlama. oyunu her tutamadığımız durumda ya oyuncu kalitesine atıfta bulunuyoruz. ya kadro genişliğine laf çakarız. ya laubalilik deriz. ama her yol bizi bireylere iter. oysaki aynı maçın ilk yarısında da aynı bireyler sahadaydı. ya da iyi oynadığımız çoğu maçta bireyler 2. yarı değişmiyor.

    mesela elfsborg’un yediği 2. golü özetleri izleyen biri o golü kaleci hatasına yazabilir. ama maçı pür dikkat izleyen biri kornerleri ne kadar etkili kullandığımızı fark etmiştir. o kornerlerin getirdiği baskının meyvesini illaki alacağımızı hissettirmiştir. ya da elfsborg’un buna önlem bulamayışına, çaresiz kaldığına bir elfsborg taraftarı mutlaka sitem etmiştir.

    nitekim hem elfsborg maçının bizim aleyhimize 2. yarı dönmesi hem de genel olarak skor üstünlüğünü tutamayışımız elbetteki hatalardan dolayı. ama yine maçı pür dikkat izleyen biri rakibin orta sahayı çok rahat geçerek, elini kolunu sallaya sallaya ceza sahamıza kadar geldiğini ve savunmamızın düştüğünü mutlaka ama mutlaka bir yerde bize cezayı keseceklerini hissetmiştir. hocanın müdahale etmeyişine sitem etmiştir. çünkü bunu 1 değil 2 değil birçok maçta deneyimlemiştir.

    bu şekildeki tanımlamalar elbette gözün ilk gördüğü ve ezber refleksten gelir. hoca napsın kardeşim demek ihtiyacından gelir. ama gerçekler hep birikerek kendini gösterir ve bir yerde daha büyük bir olumsuzlukla karşımıza çıkabilir. hayal kırıklığı yaratır. bu yüzden esas sorunları halının altına süpürmek doğru değil. sürekli aynı bahanelerle avunmak yerine doğru teşhisi koyabilmeli ve sağlıklı iyileştirmeler yapmalıyız diye düşünüyorum.
  • 52
    galatasaray seviyesinde bir takımın "bireysel hata" yüzünden sürekli puan kaybetmesi normal değil, normal olan rakibe hakimiyet kurup, mümkün olduğunca baskı altında hataya zorlamak olmalı ama galatasaray, 2019-2020 sezonundan bu yana belli bölümler dışında ligdeki rakiplerine küçük veya büyük takım olması fark etmeksizin net bir hakimiyet kuramıyor.

    avrupa'da 2021-2022 sezonunda başarılı olması ise oynanan futbol ve konstrasyon ile alakalı bana kalırsa. avrupa'da futbolcuları konsantre etmenize bile gerek kalmıyor, zaten %100 ile oynamayı çalışıyorlar ama özellikle %100 konsantrasyon ile oynadıkları bir maçtan sonra ligde aynı konsantrasyonu sağlamaları hiç kolay olmuyor.

    atletico madrid'in barcelona - real madrid gibi takımlara çok iyi konsantre olup, puanlar kazandıktan sonra almeira gibi takımlara çokça puan kaybettiğine şahit olmuşuzdur. aynı konsantrasyonu her takıma karşı sergileyebilseler; simeone, allegri, aykut kocaman gibi teknik direktörlerin takımı her sezon şampiyon olurdu herhalde. "bireysel hata" tercih edilen oyun planı ile birebir alakalı bana göre.
App Store'dan indirin Google Play'den alın