aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • 34
    şu aralar ersin düzen, tümer metin ve ayhan akman ile daha güzel ve akıcı olmuş program. mustafa denizli zamanında çekilmiyordu. denizli diğer yorumculara mesafe koyuyordu. ama az önce yazdığım üçlü yaş ve kafa olarak nerdeyse aynı oldukları için bir-birlerini anlıyorlar ve program çok akıcı oluyor. umarım ersin, ayhan, tümer üçlüsü bozulmaz. sırf tecrübeli, "duayen" diye denizli gibi yaşlı bir dinazor bulup programı bozmazlar.
  • 42
    maalesef galatasaray taraftarı, "abi ilk önce kendimize bakalım. hakemleri bahane etmeyelim." kafasında olduğu sürece bu tarz programlarda daha çok algı kasılır. sen daha hakemin senin hakkını gasp etmesine sırf kendin kötü oynadın diye ses çıkarmazsan, bugün de gelirler iyi oynadığın maçtan sonra da aynı muhabbetleri yaparlar. 23 kasım 2020 galatasaray kayserispor maçında alenen 2 puanımız çalındı ama fatih terim'e, ona, buna laf sokmak için hakem konuşulmadı. ancak şimdi, 28 kasım 2020 çaykur rizespor galatasaray maçından sonra ne güzel konuşuluyor de mi? aynen devam edin kardeşlerim. alçak eşeğe binen çok olur.
  • 23
    modern stadyum mimarisi aslında roma'daki collesseum'dan çokta farklı değildir.

    kolezyum, antik dünyadaki en büyük amfitiyatroydu, romalıların mühendislik dehasının abidesi olarak hala ayaktadır.

    eski romalılar kanlı gladyatör dövüşlerine çok düşkündü. gladyatörlerin kendi aralarında ve vahşi hayvanlarla yaptıkları dövüşleri izlemek için kolezyumun tribünleri doldururlardı.

    mimari harikası kolezyumda, 50 bin seyirci, dahiyane bir şekilde planlanmış kapılar ve koridorlar sayesinde bir izdiham olmadan arenayı doldurup boşaltabiliyordu. arenanın mimarisi bugünkü modern stadyumların da esin kaynağıydı.

    gerçekte birer köle olan gladyatörler ise dönemin süper starlarıydı. isimlerini on binler haykırır, kazandıkları dövüşler efsaneleştirilerek, imparatorluk coğrafyasında dilden dile yayılırdı. ama çok çok azı, arenadan sağ çıkmış ve onlarca dövüşten ve aldıkları yaralardan kurtularak özgür bir roma vatandaşı olmaya hak kazanmışlardı.

    gladyatör dövüşlerinden başka pek çok halk gösterileri, tarihteki kara ve deniz savaşlarının canlandırmaları, klasik mitolojiye dayanan dramalar sergilenirdi arenaın sahnesinde.

    kolezyum, hem halkın denetlenmesi açısından önemli bir araç, hem de romanın dünyaya hükmettiğini hissettiren tarihe atılmış önemli bir imzaydı.

    kolezyumun yaratılış hikayesi ise en az içinde yapılan etkinlikler kadar kanlı ve vahşidir.

    kolezyumun inşası ve mimari özellikleri ve kanlı gladyatör savaşlarını anlatan bu harikulade belgeseli izlemenizi şiddetle tavsiye ederim: http://bugraderci.blogspot.com/...hnesi-colosseum.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın