• 428
    ceza sahasında yapılan faule karşı verilen vuruş. dolayısıyla ceza sahasına girme sayısıyla direkt alakası var, daha doğrusu olmalı. fakat 2024-2025 sezonunda fenerbahçe ve galatasaray bakımından sayılarda inanılmaz bir durum söz konusu. üşenmedim hesapladım.

    galatasaray'ın 13 haftada toplam rcs topla buluşma sayısı 436
    galatasaray'ın rakiplerinin 13 haftada toplam rcs topla buluşma sayısı 220
    galatasaray'a 13 haftada çalınan penaltı sayısı 2
    galatasaray'ın rakiplerine 13 haftada çalınan penaltı sayısı 6

    fenerbahçe'nin 12 haftada toplam rcs topla buluşma sayısı 362
    fenerbahçe'nin rakiplerinin 12 haftada toplam rcs topla buluşma sayısı 214
    fenerbahçe'ye 12 haftada çalınan penaltı sayısı 5
    fenerbahçe'nin rakiplerine 12 haftada çalınan penaltı sayısı 2

    ne dedik başta, penaltı doğrudan rcs topla buluşma ile alakalı olmalı, yani rcs topla buluşma ne kadar fazla ise penaltı ihtimali o kadar yüksek. yukarıdaki verileri oranlayınca ortaya çıkan sonuçlara rcs topla buluşma/penaltı oranı:

    -fenerbahçe için 72.4
    -galatasaray için 218

    galatasaray'ın her bir penaltı için 218 defa rakip cezasında topla buluşması gerekmekteyken bu sayı fenerbahçe için sadece 72.4. ama daha da garibi var. rakipler açısından bakalım. bu iki takımın rakipleri açısından ortaya çıkan rcs topla buluşma/penaltı oranı:

    -galatasaray'ın rakipleri için bu sayı 36.67
    -fenerbahçe'nin rakipleri için ise 107

    inanılmaz geliyor ama galatasaray'ın bir rakibinin penaltı almak için galatasaray'ın ceza sahasına 36.7 kere girmesi yeterli oluyorken, fenerbahçe'nin rakipleri için bu sayı 107.

    ufak tefek istatistiksel üstünlükler elbette görülür ve bunlara hikaye yazılması abes kaçar. fakat burada durum çok daha farklı. bunlara değişken de verip biraz daha irdeleyelim. düşünün ki bir takımın bir penaltı alabilmek için 218 kere ceza sahasına girmesi gerekirken (gp) onunla oynayan rakiplerinin 36.7 kere ceza sahasına girmesi bir penaltıya denk gelmekte (grp). bu takımın şampiyonluk yolundaki rakibi 72.4 kez ceza sahasına girdiğinde bir penaltı kazanırken (fp), onun oynadığı rakiplerinin penaltı kazanabilmek için 107 kere ceza sahasına girmesi gerekmekte(frp).

    fp/frp (72.4/107) oranı 0.677 (fxrp diyelim). buna rakibe kıyasla penaltı ihtimali diyebiliriz. başka bir anlatımla fenerbahçe'nin ceza sahasında bir topla buluşmasının penaltı olma ihtimali, rakiplerine kıyasla yaklaşık 1.5 kat daha fazla. fenerbahçe'nin (tıpkı galatasaray gibi) ligdeki rakiplerinin çoğundan daha üstün oynadığını ve daha kaliteli bir forvet hattına sahip olduğunu düşünürsek bu çok da abes değil.

    fakat zurnanın zırt dediği yer gp/grp (218/36.67) oranı (gxrp diyelim). tamı tamına 5,945. mefhum-u muhalifi, galatasaray'ın rakibinin galatasaray'ın ceza sahasında bir topla buluşmasının penaltı olma ihtimali, galatasaray'a kıyasla neredeyse 6 kat daha fazla! 6 kat! bir adım daha ileri gidelim:

    gxrp/fxrp oranı 8.786! ceza sahasında topla buluşma (rcstb) sayılarından yola çıkarak bakarsak, bu iki takım arasında rcstb başına kazanılan penaltı/verilen penaltı oranını kıyasladığımızda neredeyse 9 katlık bir fark var.
  • 322
    hareket bütün halinde değerlendirilir hücumcu topa vurduktan sonrasına falan bakılmaz. başlangıç aksiyon ve sonuçlanma şeklinde. burada da sen o topa o şekilde kayıyorsan topa müdahale etmen lazım. müdahale edemediysen aksiyonun devamında rakibin bileğine basarsan penaltı olur. içine sinmeyen arkadaşlar için açıklamak isterim.
    (bkz: 16 mayıs 2023 istanbulspor galatasaray maçı)
  • 346
    --- alıntı ---

    verilen penaltılar ile ilgili çok önemli detaylar var;

    galatasaray'a 5 penaltı verilmiş.
    fenerbahçe'ye 10 penaltı verilmiş.

    galatasaray'a verilen bütün penaltıları hakem direkt vermiş. bir kere bile var devreye girip penaltı uyarısında bulunmamış.

    fenerbahçe'nin 5 penaltısında var devreye girmiş.

    galatasaray'a sadece %100 penaltılar verilmiş. verilen penaltıların en ufak tartışması bile olmaz.

    fenerbahçe'ye 3 adet komedi niteliğinde penaltı uydurulmuş. komedi penaltılarda dikkat çeken 2 isim: zorbay küçük ve mete kalkavan.

    bu sezon düzen kurulmuş, hizmetliler belli.

    bu düzene karşı bizim yapmamız gereken ise;

    birlik olmak, farkında olmak ve beraber savaşmak!

    bir önemli detay daha var; fenerbahçe'nin penaltıları genellikle kritik zamanlarda verilmiş, trabzonspor maçında 2 penaltısı da mağlupken, ilk penaltı büyük komedi. karagümrük maçında 0-1 mağlup durumdayken, beşiktaş maçı 1-1 devam ederken, kayserispor maçı 3-3 berabereyken hala çözemediğim bir penaltı ve var ile!

    --- alıntı ---

    https://twitter.com/.../1745817974605258955

    (bkz: süper lig 2023-2024 sezonu)
  • 193
    penaltıyı kullanan oyuncu vuruşu kaçırdığı takdirde kaleciden dönen topa kesinlikle müdahale edememeli. bu kuralı nasıl uygulamaya sokmuyorlar anlamıyorum.

    kullanan oyuncu için çok büyük bir avantaj sağlıyor bu durum. ayrıca kalecinin de bu kadar yakın mesafeden yapmış olduğu kurtarışı değersizleştiriyor. yani emeğine yazık oluyor diyebiliriz.

    kısacası penaltı kaleciden dönerse, ceza sahası yayında bekleyen oyuncular müdahale edebilmeli topa. umarım yakın zamanda böyle bir kural değişikliğine gidilir.
  • 204
    dünkü karagümrük maçında lehimize verilen penaltı konusunda spor basını yine saçmalamış. öyle saçmalamış ki yine açıklama yapma gereği hissettim.

    aslında bu konuda daha önce iki-üç kez açıklayıcı yazılar girmiştim ama özellikle fbjkliler bir türlü anlamıyorlar. aslında anlıyorlar da anlamazlıktan geliyorlar.

    kural şu; topla rakip arasına vücudunu sokabilirsin ama ayağını sokamazsın. ayağını sokarsan faul olur. çünkü vücudunu sokan oyuncu topa daha yakın olma avantajını kullanıyor. ayaklar ve bacaklar ise sadece topa yönelmek zorundadır, rakibi engellemeye yönelik değil. koray ne yapıyor? topa müdahale etmek isteyen diagne’nin ayağının önüne ayağını koyup engelliyor. koray’ın topla oynama niyeti var mı? kesinlikle hayır. koray’ın ayağını o noktaya uzatırken amacı ne? tamamen diagne’nin topa vurmasına engel olmak. öyleyse pozisyon faul ve de penaltı.

    bugünkü yazıları okuyorum, ahmet çakar ve şansal büyüka’dan başlamak üzere birçok yazar penaltı değil diyor. hatta daha ileri giderek faulü yapan diagne diyor şansal. çakar ise çarpışma diyor. bu adamlar tarafsız falan değil tam bir amigo.

    herkesin hatırladığı bir trabzonspor maçımız vardır. marcao ile sanırım ekuban’nın ayaklarının havada çarpışması vardı. o pozisyonda bu fbjkli amigo yazarlar kıyameti koparmıştı penaltı ama verilmedi diye. üstelik o pozisyonda marcao ayağını tamamen topa uzatırken ekuban’ın ayağına vurmuştu. trabzonspor maçındaki pozisyona penaltı deyip bu pozisyona değil diyenlere tek bir şey söylenebilir. hadi gidin ordan utanmazlar.

    ekleme: sözlükte de verilen penaltının kolay penaltı olduğunu söyleyen yazarlar var. bu tamamen kuralı anlamamaktan kaynaklanıyor. biglia’nın emre akbaba’yı iterek devamında ayağına bastığı pozisyon ise tartışılır ama bana göre itme olayı avrupa’da olsa penaltı verilirdi. bizde kolay penaltı yok ya artık verilmiyor. tendona basma olayı ise çok net değil ve pozisyon gereği ayaklar doğal düşme alanında. yani zorlama bir penaltı olurdu tendon olayı kanaatimce.

    (bkz: 18 aralık 2020 fatih karagümrük galatasaray maçı)
  • 441
    bu sezon* ligde en fazla penaltı alan takım galatasaray(11 kez).
    fb ve bjk ise 8 kez kullandı.

    şimdi kazın bir de öbür ayağı var, yani rakiplere verilen penaltılar:
    galatasaray'ın rakiplerine tam 7 kez penaltı çalındı.
    fb'nin 3, bjk'nin rakiplerine ise yanılmıyorsam sadece 1 penaltı verildi.

    futbol kamuoyuna göre galatasaray'ın rakiplerine verilen 7 penaltının en az 5'inin penaltıyla alakası olmadığı görüldü. fb'nin rakiplerine verilmeyen , kendilerine verilen beleş penaltıları da unutmamak gerekiyor. yani aslında galatasaray'a verilen penaltı sayısıyla algı yapıyorlar ama genele baktığında aleyhine en çok hata yapılan takım yine galatasaray olmuş.
  • 411
    ligimizde hiçbir standarta bağlı olmayan, geçtiğimiz sezonlarda fener'e maçın çıkmaza girdiği bölümlerde joker olarak verilen, bu sezon ise hem bu joker devam ederken, galatasaray'a da averaj düşürme amaçlı kullanılan sözde 'oyun içi' cezalandırma.

    penaltı kararlarının sahanın dışında alındığı çok belli artık. hatta bildiğin kota falan bile koymuş olabilirler. kurumsalda çalışan arkadaşlar bilir aylık-haftalık hedef tutturulmaya çalışılır. türk hakemlerinde de benzer kotalar olduğu gün gibi ortada *
  • 374
    penaltı dediğin ceza atışı normalde çok basit ama icra etmesi bir o kadar zor. yoruma da açık.

    rashica'nın çift vuruş sebebiyle geçersiz sayılan penaltısını fenerli bir oyuncu kaçırsaydı, penaltı atışı ceza sahasına giren oyuncular veya kalecinin çizgi üzerinde durmaması bahane edilerek tekrar edilirdi.

    (bkz: 16 mart 2024 beşiktaş antalyaspor maçı)
  • 216
    top ayaktan çıktıktan sonra, yapılan harekete faul verildiği zaman çıldırıyorum. oyuncunun topa vuruşunu engellersin anlarım, top oyuncunun yakınına düşer, oyuncunun tekrar hamle yapmasını engellemiş olursun onu da anlarım. ama oyuncu kayarak yapılan hareketin hiç etkisinde kalmadan, topa istediği gibi dokunacak, top dağa taşa gidecek, ondan sonra da savunma oyuncusu faul yaptı diye penaltı çalınacak. çok saçma bir uygulama. işin ilginci, bu tip pozisyonlar da şakır şakır penaltı calinirken, ilk çalınmayan penaltı, pandemi arası sonrası ilk oynadigimiz maçta andone'nin sakatlandığı pozisyon. sanırım onda andone topa degmedigi için penaltı verilmemişti.
  • 266
    geir jordet'in jorginho'nun kullandığı penaltılar üzerine yaptığı analizi "trequartista" isimli bir hesap şu şekilde türkçe'ye çevirmiş;

    --- alıntı ---

    analiz |

    araştırmacı geir jordet, jorginho'nun bugün west ham'a karşı penaltı kaçırması üzerine güzel bir analiz yapmış. çevirip size sunmak istiyorum. keyifli okumalar.

    kalecilerin eskiden durdurmakta çok zorlandığı bir tekniği durdurmanın yollarını bulduklarının bir başka örneğidir. kaleciler artık daha bilgili, akıllı ve mükemmel bir zamanlamayla çalışıyor

    fabianski, jorginho'yu tam olarak nasıl durdurdu?

    bu tür penaltı tekniğini durdurmak, sabır ve aldatıcı hareketler gerektirir.

    fabianski atlayacağı yer için bekler, ardından jorginho'nun vuracağı yere karar vermek için tam olarak baktığında sağ ayağıyla (o ayağın üzerine sola atlamak gibi) ince ama sağlam bir adım atar.

    bu zayıf ayak hareketi, jorginho'ya bilmesi gereken (düşündüğü) her şeyi söylüyor ve atışını kalecinin sağına atıyor.

    ancak bu noktada fabianski, ağırlığı hızla sol ayağına vererek karşı tarafa atlayabilir ve kolayca kurtarabilir.

    bu yine de işe yarayabilir, ancak şut zayıftı ve kaleciye çok yakındı. niye ya? belki de dün fernandes'in kaçırmasından etkilenmiştir? bruno aynı tekniği kullandı, kaleci iyi okudu, ancak direğe vurdu. jorginho aynı hatayı önlemek için fazla ileri gitmiş olabilir mi?

    bu analiz @geirjordet'e ait. ben sadece çevirisini yapmış bulunmaktayım. geir’i takip etmenizi öneririm. güzel analizleri bulunuyor.

    --- alıntı ---

    analizden çıkardığım ana fikir şu ki "avcı ne kadar hile bilirse ayı da o kadar yol bilir".

    not: buraya copy-paste yaptım ama flood'u twitter'da görsellerle birlikte okumanızı tavsiye ederim. ayrıca geir jordet'i takip etmenizi de tavsiye ederim, çok güzel analizleri oluyor.
  • 304
    18 nisan 2023 alanyaspor galatasaray maçında (bkz: sacha boey)'in penaltısı fenerbahçe ile ali sami yen de verilen penaltıyla birebir aynı penaltı pozisyonu. peki bu top ayaktan çıktıktan sonra verilen penaltı bir bize mi veriliyor bu lig de ben anlamadım? o kadar süper lig maçı izliyorum, top ayaktan çıktıktan sonraki müdahalelerde penaltı bir bize çalıyor. bu 2 oldu! yeter artık! madem bu pozisyonlar penaltı, geçen hafta fenernahçe-ankaragücü maçında ali sowe'un pozisyou %10000 penaltı! adam topa dokunduktan sonra fener kalecisi adamı biçti! arkadaşım bu pozisyonun, bizim pozisyonlardan farkı ne! bıktım her kuralın bizim aleyhimizde yorumlanmasından!

    not: bence bu pozisyonların hiçbiri penaltı değil. çünkü top ayaktan çıktıktan sonra sen adama değsen ne yazar? pozisyon zaten sonuçlanmış, bir takımın kaderini neden yakarsın! en saçma penaltıların başında bu geliyor. mhk tarafından netleştirilmeli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın