• 699
    türkiye liginin bug’ı denebilecek diziliş. trabzon ve başakşehir’in 4-4-2’ye yakın dizilişlerle oynayıp ligin tepesinde yer alması kesinlikle tesadüf değil.

    kaideyi taciz eden istisna‘nın da dediği gibi 4-3-3 ve türevleri oyuncularda yetenek bakımından farklı özellikler isteyen ve bizim bütçelerimizle oynanamayacak oyunlar. rize gibi takımlar geriye çekilip kitleyince görüyoruz 4-3-3’ün aslında oynayamadığımızı.

    biz de artık özümüze dönmeliyiz. karakterimizi bu sistemle belirleyip transferlerimizi ve antrenmanlarımızı bu sisteme göre yapmalıyız.
  • 774
    kerem - onyekuru kanatlarıyla asla oynanamayacak sistemdir.

    bu oyuncuların ikisini birden kanatta oynatmak istiyorsak arkalarında 2 tane süpürücü ön libero ve onlara poas kanalı olacak bir 10 numara olması lazım. yani 4-2-3-1 sistemi olmalı.

    4-4-2 sistemini etkili oynamak için tüm kanadı idare edebilecek hücumcu bekler, orta saha özellikli, içeri girebilen tipte kenar oyuncuları ve bir de sırtı dönük oynayabilecek santrfor lazım.

    bu kadar kötümser olmayalım 2021 şubat ayı itibarıyla bu saydığım tipte oyuncularımız mevcut. kanatlarda feghouli, arda, emre kılınç, emre akbaba, ömer bayram ve hatta babel bu sisteme uygun oyuncular.
    beklerimiz yedlin, linnes, sarrachi, emre taşdemir uygun.
    santrforumuz mohamed de uygun. onyekuru, halil, kerem 2. forvet olabilir.
    yani denen olmasın?

    ayrıca hocamız 2 şubat 2021 başakşehir maçının ilk yarısında bunu denedi.
  • 544
    ileri uçta forvetimizin yalnızlığı ve orta alanda bırakılan boş alanlar son bulacak, beklerin eksikleri biraz daha örütülebilecek. fatih hocam zamanında bir fenerbahçe maçı ile bu taktiğe geçerek sezonun kaderini değiştirmişti. yine bir fenerbahçe maçında bu dizilişe geçerek şovunu yapabilir.

    (bkz: 28 eylül 2019 galatasaray fenerbahçe maçı)
  • 166
    ben de bunu anlamıyorum. sneijder 4-4-2'de ortasahada oynayamaz mı arkadaş ?
    selçuk inan'ın oynadığı yerde sneijder oynayamaz mı yahu ? selcuk'un savunması daha mı iyi arkadaşım bu nedir ya ? sneijder'i ön liberoya koyduk adam selcuk'tan daha iyi savunma yaptı kaç kere savunma arkasına girip top çıkardı. sertlik desen e selçuk'tan daha sert. agresiflik desen daha agresif. ikili mücadele desen daha güçlü. bakın top bizdeyken yapılacaklara girmiyorum bile.
    sneijder 4-4-2'de neden oynamasın yahu ? çattır çattır oynar.
  • 765
    elimizdeki kadronun enerjikliği bu taktik için çok elverişli bence.
    muslera
    yedlin-donk-marcao-saracchi
    kerem-gedson-taylan-henry
    oğulcan-mohammed
    bu kadroyla yaşayabileceğimiz enerji patlaması ve baskı gücü inanılmaz olabilir. kaybedilen topları geri alma zamanımız da çok kısa olacaktır. işin güzel yanı da yazdığım kadroda sene sonu gedson ve saracchi yok sadece. şimdiden sene sonu için planlama yapılıp o özlediğimiz dominant 4-4-2 şablonunu tekrar hayata geçirebiliriz.
  • 718
    hakkında konuşmayı ve yazıp çizmeyi en sevdiğim sistem/diziliş/anlayış/taktik/karnıyarık *

    modern futbola dair son yıllarda neredeyse hiç ilgim ve bilgim yok* ama hala bir ümit fatih terim 4-4-2'sinin dünya futbolunu ele geçirmesini ve bu taktiğe uygun oyuncu profilinin artmasını bekliyorum. fatih terim 4-4-2'sini, 2012 temmuz'unda bir miktar güzellemişim: http://gss.gs/1004971 kim bilebilirdi o günden bugüne o 4-4-2'yi bir kez daha izleyemeyeceğimizi...

    günümüzde galatasaray'ı aynı 4-4-2 formatıyla bir kez daha izlemeyi çok isterim ama eminim ki taraftarın bir çoğunun kafasındaki gibi bir takım olmayacak bu. çoğu kişinin gözünde 4-4-2, kanatlardan yaldır yaldır gelen iki yetenekli oyuncu, ve onların içeri doldurduğu topları affetmeden çerçeveye yollayan iki striker bekliyor. bir kanata feghouli, diğerine onyekuru yazanlar. falcao-cavani ikilisiyle gol rekoru bekleyenler... oysa 4-4-2 tecrübelerimizin en iyisi kağıt üzerinde mükemmel olan kadroyla değil, oynadıkça gözümüzde mükemmelleşen oyuncularla oluştu.

    ideal bir 4-4-2 için kilit rolleri ve o rollerden beklenenleri inceleyelim. hangi oyuncu tipi olur, hangisi bence olmaz bakalım.

    sağ açık: defans dörtlüsünü geçiyorum. hemen her dizilişte beklenen şeyler yakın. bu dizilişte sağ açıktan ise beklenen şey çok başka. içeri girerek yeri geldiğinde orta sahayı 3'leme, takım hücumdayken ceza sahasına girip gol koklama. hızla olmasa da teknikle ve ikiye birlerle adam eksiltme. ve tabii ki en sıra dışısı, bir savunmacı orta saha gibi rakibe pres yapma. burada anladığımız gibi bazı şeyleri süper yapıp geri kalanı ihmal eden bir oyuncu değil, her şeyi biraz yapıp hiçbir şeyi müthiş yapmayan oyuncular bile daha çok tercih sebebi. tabii ki hepsini müthiş ölçüde yapan birisi varsa o daha iyi olurdu ama kocaelispor forması giyen volkan arslan artık futbol oynamıyor. taraftarın sindirmekte zorlanacağı bir gerçek; efecan karaca ya da ömer ali şahinler gibi oyuncuların, keita, feghouli ve kewell gibi oyunculara göre bu taktiğe çok daha uygun olmaları. zıpkın gibi bir 4-4-2 istiyorsak göz zevkimizden biraz kısacağız ama tabii ki zamanla bu oyuncular gelişip birer okan ve engin baytar olursa o zevk de gayet cebimizde oluyor.

    orta saha: buradaki ikiliden de kendince süpermen olmaları bekleniyor çünkü hem rakibi karşılama hem de gol arama gibi bir misyonları var. biri daha defansif, diğeri görece ofansif olsa da iki göbek oyuncusundan da çift yönlülük bekleyen bu taktik pasör oyuncusundan bolca şut denemesini, savunma ağırlıklı oyuncudan fırsat buldukça ceza sahasına girmesini ve imkanı olan oyuncunun kapalı savunmaya karşı dripling yaparak savunmanın düzenini bozmasını bekliyor. kanatların ve hatta yeri gelince forvetin arkasını kollayacağını bilen orta sahalar ise gönül rahatlığıyla ileri çıkıyor. böylece selçuk-melo'nun 10 küsürlük gol sayılarını, suat'ın ceza sahası içi gol vuruşlarını, tugay'ın zımba gibi şutlarını ve emre b.'nin savunma delici driplinglerini sıkça görebiliyoruz.

    sol kanat: burası işin biraz tırtıklı kısmı. çünkü burası terim'in hagi'yi kullandığı bölge. aslında bu mevkiden de sağ açıkta yazdıklarımın sol ayaklısını bekleyebiliriz. 2012 yılında emre çolak'ta da bu deneyimi yaşadık. kendisinin sol iç gibi oynadığı anlar da, ceza sahasında kokladığı goller de, orta sahada presle alex'ten kaptığı toplar da aklımızda. böyle bir simetri, aslında taktiğin de makine gibi işlemesini sağlayabilir. ama gün gelir o makine tıkanır. arıza verir. işte böyle durumlarda usta çağırmak gerekir. hagi ilk fatih terim döneminde, o 4-4-2'nin ustasıydı. tıkanan yerlerde devreye girer, kolayca sorunu çözer, dua alırdı. 2012'de emre'nin yerine gelen amrabat bence orası için doğru tercih değildi. sonrasında doğru yol bulunarak kanattan oyun kuracak, gerektiğinde serbest dolaşacak, sıkışılan anlarda kilit açacak bir sol kanat istense de sneijder ile farklı bir yöne gidildi. bu gidiş pek çok güzel anları beraberinde getirse de, fatih terim 4-4-2'si akıbeti belirsiz bir şekilde rafa kalktı.

    yardımcı forvet: sürekli gezen, mobilize olan, boş alanlar yaratan, topla arası iyi oyuncu bu bölgede aranılan profile tekabül ediyor. biraz da pres yapıyorsa mis gibi oluyor. hele bir de gol yollarında ustalığı varsa tadından yenmiyor. arif-hakan'ın arif'i bu tanımın tam karşılığı. elmander-necati'nin necati'si ise savunmada biraz daha eksik olmasına rağmen beklenmedik bitiriş gücüyle x factor olmayı başarıyordu. drogba, falcao ya da çoğu kişinin yardımcı forvetliğe uygun gördüğü muriqi yerine adem büyük bile daha uygun bir profil mesela bu tür oyun için.

    as forvet: fizikli, uzun, hava toplarında etkili. sırf kendisine değil takıma da çalışan. presçi. hele bir de golcü olursa... bugünün tatsız ismi hakan zamanında hepsini yapıyor ve bir de üstüne bir araba gol atıyordu. yardımcı forvet dediğimiz arif'in bile gol krallığı var öyle özel bir dönem. taraftarın arzuladığı 35 yaşındaki top class forvetlerin birçoğu hayat kurtarsa da bu taktik daha çok elmander gibi oyuncuları as forvet olarak istiyor. kendisi 10-15 gol atsa da takımı oynatan oyuncular. bi de kendisi 20-30 atarsa efsane oluyor tabii.

    bu kadar niye yazdım hakikaten bilmiyorum, mesaiden fırsat buldukça eklemiş de eklemişim. ama tek diyeceğim 4-4-2 sezon öncesi herkesi heyecanlandıran, tüm oyuncularıyla kurulduğu anda hayal kurduran bir taktik değil; adım adım gelişme, zamanla değere binme taktiği, bir slow burn taktiğidir. 5 tane 10'luk oyuncunun yer aldığı bir takım değil, bazen 10 tane 7'lik oyuncunun toplamda 90'lık oynadığı bir takımdır. en azından ben terim galatasaray'ında bunu gördüm. biçimlendiği anda aşırı heyecan vermeyen ama zamanla herkesi kendine hayran bırakan yeni bir fatih terim 4-4-2'sine yakın gelecekte tekrar kavuşmayı ümit ederim.
  • 505
    dizilişten ziyade anlayış olarak taraftarın benimsediğini düşünüyorum. zira bu dizilimle oynamak için önde baskı ve kompakt oyun anlayışı şart. üstelik orta saha 4'lüsünün hepsinin orta saha özellikli olması gerek ki, bu da topa hükmetmeyi sağlaması açısından elzem.

    bu dizilişin taktiksel olayı;
    4 orta saha merkez özellikli oyuncu,
    beklerin hücum beki olabilmesi (çünkü sol ve sağ kanat oyuncuları orta saha özellikli olduğundan kanat bindirmeleri yapacak bekler gerekir),
    santrfor ikilisinin en az birisinin daha pres özellikli olmasıdır.

    4-4-2 ile yıllardır dünya futbolunda bir yer edinmiş simeone'nin atletico'sunun yeni sezondaki kadrolarını inceleyelim (bu sezona diziliş olarak net bir 4-4-2 ile başlamamış olsalar da taktiksel anlayış olarak çok farklı değil).

    ligin ilk maçında* getafe karşısındaki onbirin sahaya yayılışı: https://gss.gs/vmB.png

    daha ziyade 4-1-2-1-2 gibi bir dizilim söz konusu. ön libero olarak partey oynadığı için bu tercih edilmiş. net bir 4-3-1-2 dizilişini ön libero partey'in yerine oynayan daha merkezi orta saha llorente sebebiyle eibar maçında* görebiliriz: https://gss.gs/LpR.png

    bu iki maçtaki dizilimin ortak özelliği orta sahada oynayan 4 oyuncunun da net orta saha özellikli olması (belki lemar biraz forvet özellikli. zaten simeone'nin net 4-4-2 oynamama sebebi lemar'dır. dikkat edilirse saul ve koke sağ ve sol iç olarak oynuyorlar. bu iki oyuncu geçen seneden beri orta sahanın sol ve sağında oynamaya devam ediyorlar.

    bu iki oyuncu da aslında merkez orta saha özellikli oyunculardır.

    bu iki maçın bir diğer ortak yönü beklerin kanat bek gibi oynayabiliyor oluşu. trippier ve lodi (kısmen de olsa) kanat bindirmeleri ile takımın oyununu enine genişletme ihtiyacını giderebiliyorlar.

    ve ileride joao felix. her yere basabilen, takım presini önde başlatabilen oyuncu.

    kabaca 4-4-2 oyununu oynayabilmek için barındırmanız gereken özellikler bunlar. üstelik bu özelliklere sahip bir takımsanız rahatlıkla 3-5-2'yi de oynayabilirsiniz. tıpkı atletico'nun leganes maçında* yaptığı gibi.

    https://gss.gs/HWq.png

    ilginçtir bu oyunda merkez orta saha olarak bildiğimiz saul 3-5-2' nin sol kanadı. lemar'ın da sola kaymasıyla orayı güzel idare edebildi.

    3-5-2 deyince akla barzagli chiellini bonucci savunmasına sahip juvesi geliyor elbette. ancak juve de son dönemde çift forvetini koruyarak 4-4-2 dizilimini tercih edebiliyor. örneğin son napoli maçındaki* diziliş şöyleydi.

    https://gss.gs/jCJ.png

    isimler değişse de roller değişmiyor görüldüğü gibi.

    matuidi kimdir? bildiğimiz defansif orta saha. olmadı 8 numara. peki 4-4-2'de ne oynuyor? sol kanat! yine 4 orta saha özellikli 4'lü orta saha hattı. bekler cancelo ve sandro biraz önceki tarife uyuyor. mandzukic tam 4-4-2'nin forveti ama biraz yaşlandı derseniz dybala oynayabilir.

    bakınız iki forvet özellikli kanat da kadronuzda yer alıyor ise 4-4-2'den kolayca 4-3-3'e dönebilirsiniz. zira beklerin felsefesi değişmiyor. 4-4-2'de iki kanatta oynayan orta sahalar sağ ve sol iç olarak konumlanıyor. bu sefer forveti 2 değil 3'e çıkarıyorsunuz (santrfor değil forvet bahsettiğim).

    örnekse juventus'un parma maçı*: https://gss.gs/ITx.png

    bakınız bekler hücumcu, 4-4-2'nin sol kanadı matuidi sol içe evrilmiş. forvet 3'lüsünün ikisi kanat özellikli (ronaldo ve douglas costa) birisi santrfor özellikli.

    yani demem o ki kadronuzda orta saha çokluğu ve biri forvet özellikli santrfor olmak üzere 2 iyi santrforunuz var ise 4-4-2 esnek bir oyundur. 4-3-3, 3-5-2 gibi dizilişlere de elverişlidir.

    bütün bu anlattıklarımın ışığında, andone ve lemina transferlerinin de gerçekleştiğini varsayarak, galatasaray için 4-4-2 olabilir mi diye beyin jimnastiği yapalım.

    orta saha 4 lüsünün belhanda-nzonzie-seri-lemina'dan oluştuğunu düşünelim.
    https://galatasaray11.com/53151

    belhanda favre'nin nice'inde sol kanat oynuyordu. oyunu da gayet sol içe uygun bir oyundu. lemina da sağ bek oynamışlığı olan orta 4'lünün sağ kanadını götürebilecek kapasitesi olan bir oyuncu. bu iki oyuncu içeriye devrildiğinde mariano ve nagatomo'nun kanatları etkin kullanması da olası. andone'nin pres özellikli santrfor olabileceğinden de kuşkum yok. adem'in andone'yi babel'in de falcao'yu yedekleyebileceğini düşünüyorum.

    üstelik meşhur 2011-2012 sezonu galatasaray'ın 4-4-2'sinin orta sahası emre çolak-melo-selçuk-engin olduğunu düşünürsek şu anki orta sahanın daha etkili olacağını düşünmek saçma değil. belki riera ve eboue gibi iki özel bek performansını almak güç olabilir. ancak denemeye değer olduğunu düşünüyorum.

    üstelik maç içerisinde emre mor ve babel gibi hamleler ile 4-3-3'e geçmek mümkün.
    https://galatasaray11.com/53152

    buradaki en büyük sorun takımın en önemli oyuncusu feghouli. onu harcamak imkansız. bu durumda da atletico'nun lamar'ı harcamadığı gibi bir 4-3-1-2 anlayışı düşünülebilir mi? sol iç seri, sağ iç lemina, ortada nzonzie ve önlerinde feghouli dizilimi ile tıpkı atletico'nun lamar'lı sistemi hayata geçirdiği model düşünülebilir.
    https://galatasaray11.com/53153

    dizilimleri değiştirebileceğimiz fakat önde baskılı anlayışın değişmediği bir takım olabilir galatasaray. 4-4-2 de bunun önemli bir parçası haline gelebilir. güzel bir hikaye olur.
  • 649
    uzun top
    geride sert dörtlü
    kanatlardan erken orta
    seken toplara odaklı orta saha
    duran toplara ekstra önem

    bu taktiklerle beraber sezonu kurtarırız.

    babel kanatta oynamayacak.
    donk ilk on birde oynayacak.
    ömer ve adem ikilisi as kadroda olacak.
    beklere devşirme bulunacak. lemina ve marcao denenebilir.
    belhanda kanatlar için yedek olacak.
    feghouli ve emre mor ikinci forvet için yedek olacak.

    bu tarz dokunuşlarla kadroyu hizaya çekmek lazım. yoksa bu futbolcu topluluğu beraber başarı kazanamayacak hale gelecek.
  • 918
    allah da bizi korusun diye her gece dua ettiğim garabet sistem. ne elimizdeki ya da transfer etmek istediğimiz kanatlar bu sisteme uygun* * * ne kurmaya çalıştığımız çift 6 numaradan oluşan kısır hamide orta sahası* * uygun ne de hepimizin aşık olduğu ama ömründe çok kısıtlı sürelerde çift santrfor olarak görev almış ve çift santrforla oynamayı sevmeyen icardi bu sisteme uygun. kalsın kardeşim teşekkür ederiz.
  • 421
    muslera - mariano luyindama marcao yuto - feghouli fernando ndiaye belhanda - emre diagne.
    muhtemelen emre akbaba tam hazır olduktan sonra bu kadro ile oynayacağız. emre'yi, diagne'nin yanında 9,5 numara gibi kullanırız. hem ceza sahası içinde etkinliği yüksek, hem de ndiaye&fernando ile diagne arasındaki bağlantıyı sağlar. yani bizim için bu sistemde kritik futbolcu emre akbaba. ayrıca savunmaya geçtiğimizde orta sahayı 5'lemize de yardımcı olacaktır.

    (bkz: 2018 - 2019 sezonu)
  • 604
    diamond ya da baklava tabir edilen versiyonunu nasıl oynayabileceğimiz konusunda şüphelerim var. zira muhtemelen sözlükteki en büyük fikir birliklerinden ikisi, mariano ve nagatomo'nun çöp (bana göre çöp değiller) olmaları ve oyunun iki yönünü bırakın, tek yönünü bile kör topal oynamaları. e bu adamlar, önlerinde kanat oyuncuları varken bu kadar aksıyorsa, önleri boş iken tek kanadı defansif&ofansif nasıl götürecekler, açıkçası anlayabilmiş değilim. klasik 4-4-2'ye daha sıcak bakanlardanım.
  • 926
    sabah sabah yatakta uzanırken sözlükte görüp tribe girdiğim sistem;

    bir kule santrafor bir hemen hemen pırpır forvet ile oynananı sizi çocukluğunuza, geçmişe götürür.

    gelin ben de sizi götüreyim;

    (bkz: kluivert - saviola)

    (bkz: jan kohler - ewerthon)

    (bkz: andy cole - dwight yorke)

    (bkz: hakan şükür - arif erdem)

    (bkz: kovacevic - nihat)

    (bkz: heskey - owen)

    (bkz: adriano - obafemi martins)

    (bkz: batistuta - cassano)
  • 556
    gündemimizde olan ve sözlükteki yazarlar dahil pek çok kişinin oynamamızı istediği sistem.

    2019 - 2020 sezonunda ise takımımız ile ilgili gördüğüm en büyük sıkıntı takım boyunun çok uzaması. stoper ikilisi adam kaçırmamak için geriye kaçarken önde bulunan üçlü ileride kalıyor. bu durum da orta sahada kocaman bir boşluk oluşmasına sebep oluyor. orayı hızlı geçen takımlar ise bize büyük sorun çıkarıyor.

    takım kompakt halde durmazsa işimiz oldukça zor. özellikle 4 - 4 - 2 için olmazsa olmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın